Kenneln

Våra avelsmål

 

Vi driver vår kennel i liten skala med ambitionen att jobba aktivt med våra hundar, och ge dem såväl fysisk som mental stimulans. Vi tycker att den dansk/svenska gårdshunden trots - eller kanske tack vare - sitt lilla format har så många positiva egenskaper som går att utveckla. Våra hundar följer lika gärna med ut i skog och mark som tränar lydnad, agility eller viltspår.

 

Vi vill vara delaktiga i att bevara denna svenska lantras. Vi lägger stor vikt vid ett trevligt temperament, och att de hundar vi använder i avel är friröntgade och friska är självklart. För övrigt följer vi naturligtvis SKKs grundregler och RDSGs rekommendationer.

 

Vi har genomgått SKKs uppfödarutbildning. Yohanna ansvarar sedan 2009 för genetikdelen av uppfödarutbildningen i Göteborg och håller på uppdrag föreläsningar i grundläggande genetik och färggenetik.

 

Vi väljer hanar till våra tikar med största omsorg. Dessutom lägger vi stor vikt vid att försöka få en hane som avseende känd hälsostatus kompletterar tiken vi ska para, och att inavelsgraden är så låg som möjligt.

 

När valparna är födda, är det viktigt för vår fortsatta avel (men även för rasen som helhet) med uppföljning av valparnas utveckling till vuxna hundar. Detta för att våra avelsmål ska kunna fullföljas.

 

Valpens tid hos oss

Valparna bor med Ewa eller Yohanna inne i huset och har tillgång till en stor inhägnad trädgård med en massa kul att upptäcka. Det är ofta fullt av vuxna, barn och hundar i huset så valparna blir vana vid ett livligt familjeliv. Vi klipper klor, duschar tassar, åker bil när de blivit stora nog och koppeltränar valparna.

Att köpa valp av oss

Våra valpar levereras

 • vid minst åtta veckors ålder
 • veterinärbesiktigade
 • vaccinerade
 • avmaskade
 • chipmärkta
 • försäkrade mot dolda fel
 • registrerade i SKK
 • med bifogad CD med information om, och bilder på, valpen fram till dess den lämnar vår kennel
 • med ett års gåvomedlemskap i rasklubben

Vi vill att våra valpköpare

 • höftledsröntgar sin hund vid 1 - 1½ års ålder (vi står för denna kostnad)
 • ställer ut sin hund minst en gång i officiell öppen klass (efter att den fyllt två år)
 • mentalbeskriver sin hund (MH eller BPH)

Vi önskar också att du som valpköpare aktiverar dig med hunden och gärna går på kurs. Man måste inte tävla, men en gårdshund behöver stimuleras och ”arbeta” för att förbli en glad och trevlig hund.

Vem får köpa valp av oss?

Under hela processen med val av hane till tiken, parning, dräktighet, valpning och valpens uppfödning lägger vi ner massor av kärlek och mycket tid på att allt ska bli så bra som möjligt. Vi älskar våra hundar och för oss är det oerhört viktigt att valparna hamnar i rätt hem. Vi vill att alla ska bli nöjda, och utifrån en kombination av köparens önskemål och vår kunskap om valparna väljer vi vilken valp som ska hamna i vilket hem. Vi kommer sedan att följa upp valpen efter att den flyttat och önskar ha kontinuerlig kontakt med våra valpköpare.

 

Vi hoppas också kunna vara behjälpliga under hundens uppväxt i både stort och smått, och om det - mot all förmodan - uppstår problem gemensamt lösa dessa.

 

LYCKA TILL MED DIN VALP!

Copyright © All Rights Reserved