Om rasen

Dansk/svensk gårdshund - ett svenskt kulturarv

Texten är hämtad från rasklubbens hemsida

 

Hallon bland såpnejlikor

Historik

Rasen erkändes 1987 i Sverige och Danmark under namnet dansk/svensk gårdshund. Den har sedan gammalt funnits på lantgårdar i Danmark och Sverige. Gårdshunden har använts som vakthund, råttfångare och sällskap. Den dansk/svenska gårdshundens kynologiska ursprung är oklart. Troligen har den sitt huvudsakliga ursprung dels i pinscherraserna och dels i de brittiska vita jaktterrier, från vilka även jack russell terriern och foxterriern stammar.

 

Användningsområde

Gårdshunden är en liten, pigg, frisk, sund och mångsidig familjehund som lätt anpassar sig i de flesta situationer. Hundsporterna agility, freestyle, spår, lydnad, bruks och utställning lämpar sig bra som aktiviteter. Många tränar och tävlar också viltspår.

 

Än idag tjänstgör en del dansk-svenska gårdshundar som råttjägare, men det stora flertalet är sällskapshundar. Uppskattningsvis används ett dussintal hundar som aktiva jakthundar för att korttidsdriva rådjur och annat mindre vilt, apportera och eftersöka.

 

Hälsa

Gårdshunden är generellt en frisk och sund ras med få hälsoproblem. Två sjukdomar som förekommer kan nämnas; höftledsdysplasi (HD) och ett fåtal fall av leg perthes (nedbrytning av benvävnad i lårbenet).

 

Egenskaper och mentalitet

Gårdshunden tycker om att arbeta både fysiskt och mentalt, och den kräver en del aktivering. Trots att rasen är liten i formatet och ser söt ut är det alltså en ganska krävande hund. Den behöver någon form av regelbunden stimulans för att må bra.

 

Mellan arbetspassen är den en riktig kelgris som gärna kryper upp i knät, ligger nära intill och kopplar av. Gårdshunden tycker mycket om värme och ligger ofta och kopplar av i solen. Det är en utpräglad väktare som omedelbart slår larm om främlingar kommer in på dess hemområde. I övrigt är den inte en skällig ras.

 

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 34–37 cm och tikar är ca 32–35 cm. Den har mycket kroppsmassa. Kroppen är svagt rektangulär. Huvudet är litet i förhållande till kroppen. Svansen är naturligt långt, halvlång eller så kan hunden födas med stubbsvans. Pälsfärgen är övervägande vit med en eller flera fläckar i olika färgkombinationer.

 

Pälsvård

Pälsvården är i princip obefintlig på rasen eftersom pälsen ska vara hård, kort och slät utan underull. I fällperioden kan man borsta igenom hunden dagligen, vilket brukar räcka för att hålla pälsen fin och därutöver kan man ge den ett bad vid behov.

 

 

 

Varför gårdshund?

För vår del är gårdshunden helt enkelt den perfekta hunden. Den hänger med på allt och älskar både träning, soffhäng och långa promenader. Det är dessutom en ras som fullkomligt älskar kel och närhet - de ligger gärna i ens knä och får de välja själva sover de helst under ens täcke på natten.

 

De är inte bara sällskapliga med människå0ökor utan även med varandra, och har man flera gårdshundar sover de gärna ihop så nära det går.

 

Våra gårdshundar älskar att lära sig saker och är mycket samarbetsvilliga. De är dessutom lika förtjusta i leksaker som i godis så det är lätt att hitta effektiva belöningar till dem.

 

Det finns självklart individer i rasen som avviker, men generellt är det en mycket barnvänlig ras, eller snarare människovänlig, kanske man ska säga. De flesta gårdshundar älskar att bli klappade och kliade, och alla våra hundar har ett oändligt tålamod med våra och andras barn i olika åldrar.

Att tänka på

Texten är hämtad från rasklubbens hemsida

Om du funderar på att skaffa en dansk-svensk gårdshund, tänk på att:

• Den behöver, på grund av sin påhittighet och livliga temperament, aktiveras för att må bra

• En del individer går inte att ha lösa utan mycket träning, eftersom de gärna ger sig ut på äventyr

• En av gårdshundens uppgifter är att hålla vakt. Den har lätt till skall om den upptäcker något att larma om

• Trots att rasen är tålig och robust så är den följsam och mjuk, och ska fostras med positiva metoder

• Den är beroende av mänskligt sällskap och kontakt, och bör inte lämnas ensam mer än 4–5 timmar totalt per dygn

 

Läs mer om rasen på: www.gardshund.com

Copyright © All Rights Reserved